Om stofbehandling
Kommunen er forpligtet til at tilbyde behandling til personer med problematisk brug af stoffer. Du skal ikke betale noget for behandlingen. Når du henvender dig til kommunen, skal de tilbyde dig en samtale med en læge og en plads i behandling inden for to uger.
Er det relevant for dig, skal kommunen vejlede dig om retten til abstinensbehandling og henvise dig til, hvor du kan få abstinensbehandling, hvis du ikke kan blive tilset og behandlet af kommunens egen læge, når du henvender dig.
Du kan finde kontaktinformation på din kommune her.
Formålet med behandlingen afhænger af, hvad du ønsker at opnå. Det kan være at du vil stoppe helt med at bruge stoffer. Men målet kan også være at bruge mindre eller få et mere stabilt forbrug. Det kan også være målet at reducere skader ved stofbruget.
Der findes overordnet to former for behandling - den såkaldte sociale behandling og den lægelige behandling med medicin. Omfanget af den sociale behandling kan variere fra et møde engang imellem til det mest intensive, hvor man flytter ind på et behandlingssted i en periode (døgnbehandling). Behandlingen består typisk af forskellige typer samtaler enten individuelt eller i grupper.
Er man afhængig af opioider som fx heroin, er der derudover mulighed for at få substitutionsbehandling, hvor en læge ordinerer medicin som led i behandlingen. Får man substitutionsmedicin, vil der altid følge en eller anden grad af kontrol med, særligt i starten, men det er meningen, at man skal kunne leve et så normalt liv som muligt.
Du har mulighed for at vælge et andet behandlingssted, hvis du ikke er tilfreds med det sted, kommunen har tilbudt dig. Du har altid ret til at skifte behandlingssted, men du kan ikke selv vælge, hvor meget behandling du skal have. Du kan fx kun vælge et døgnbehandlingssted, hvis kommunen har bevilliget det.
Er du utilfreds med kontroltiltag, omfanget af behandlingen eller andet ved den, vil du som regel have mulighed for at klage. Du kan få gratis vejledning om dine rettigheder og hjælp til at klage hos retshjælpen Gadejuristen. Vær opmærksom på, at der i nogle tilfælde er en klagefrist på 4 uger, så det kan være en god idé at henvende sig med det samme. Du kan finde Gadejuristens kontaktinfo her.